Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde tarla ve bahçelerde yetişir. Mayıs ve Haziran aylarında meyve vermektedir. Taze fasulye görünümündedir ve içinde tohumları vardır. 30-50 cm büyüklüğündedir. Akdeniz mutfağında kendisine yer bulan bakla yemek olarak tüketilebileceği gibi meze (fava) olarak hazırlanarak da tüketilebilmektedir. Hem protein hem de vitamin açısından oldukça zengindir.
Özellikle kırmızı et tüketmesi tavsiye edilmeyen kişiler tarafından protein açısından zengin olması bakımından bu açığın kapatılmasında etkili bir besin öğesidir. Şeker hastalarının kontrollü olarak tüketmesi gereken hekimlerine danışmaları tavsiye edilmektedir.
Sebzelerin kanser risklerini azalttığı uzmanlar tarafından sık sık dile getirilmektedir. Yine bakla da kanser ile mücadele de etkili rol oynayan sebzeler arasında yer almaktadır.
Kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçmekte ve kanser ile mücadele de bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bakla çok zengin mineral ve bileşenlerin yanında A,B,C ve B iki vitaminleri açısından zengindir.