
Tekstil sektöründe çalışan, amatör olarak da fotoğrafçılık yapan Aylin Gözay, ‘Dünyanın Çocukları’ sergisinden elde edilen geliri SMA hastası Ada’nın tedavisine destek olmak için kullanacağını belirtti.
SF Trade Teknik Tekstil A.Ş. Genel Müdürü Aylin Gözay, amatör olarak da fotoğrafçılıkla ilgileniyor. Gözay, geçtiğimiz günlerde açtığı ‘Dünya Çocukları’ sergisiyle eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. Sergiden elde edilen gelir ise Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastası 17 aylık Ada Dalarslan’nın tedavisine destek olmak için kullanacak. Kamboçya, Tayland, Hong Kong, Sri Lanka, Singapur, Tanzanya, Ukrayna, Vietnam gibi birçok ülkede yaşayan çocukları iş seyahatleri ve gezileri esnasında fotoğraflayan Gözay ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik.

Başarılı bir iş kadınısınız. İş dünyasındaki başarınızı neye borçlusunuz?
Sanırım bunu severek çalışmaya borçluyum. Yaptığın iş ne olursa olsun başarılı olmanın yolu onu koşulsuzca sevmekten geçiyor bence yani çok çalışmaktan değil… Çünkü benim sınırlarım yok. Aldığım ücrete takılmam, bağlı olduğum kurumların beni taltif edip etmemesine takılmam, çalışma saatlerine takılmam. Benim için tek birşey vardır işimi severek yapıyorsam gerisi teferruat. Yaptıklarım önce beni tatmin etmeli ve bundan keyif almalıym. Ayrıca hayatta dengede kalmanın önemine inanıyorum. Ne kadar zor şartlarınız bile olsa bundan keyif alacak anları yaratmak bizim elimizde. O zaman yorulmuyorsunuz. O zaman yaşadığınız her andan keyif alabiliyorsunuz.

Fotoğraf çekmeye nasıl ve neden başladınız?
Fotoğraf çekmeye nasıl başladığımı hatırlamıyorum ama bu insanın içinden gelen bır istek. Hatırlıyorum da ortaokuldayken de fotoğrafçılık külübüne üyeydim. Yani o zamanda bu konuya ilgiliymişim. Şimdi de öyle. Bu hiç değişmedi. Sadece bu işi profosyonelce yapacak vakit ayırmadım kendime. Bir hobi olarak duruyor ve cok fazla fırsatım olmuyor.
Sonuç olarak yıllardır yoğun tempoda çalışırken iş seyahatlerim esnasında, “Bir dakika, bir dakika” deyip içinde bulunduğum ortamdan sıyrılıp yakaladığım anları ölümsüzleştirmeye çalıştım hep.

Serginin içeriğini ve oluşum sürecini anlatır mısınız?
Dünyanın her tarafında yüreğime dokunan kareleri fotoğrafladım durdum. Sonra mart ayında hayatımıza pandemi girdi ve tüm dünya ile birlikte biz de durduk. Çektiğim fotoğrafları düzenleyecek zamanım oldu. 23 Nisan 2020, ulusal egemenliğin 100. yıl kutlamasıydı ve bu bayram Sevgili Atamız tarafından dünya çoçuklarına atfedilmişti. Bende seyahatlerim esnasında çektiğim fotoğraflar arasından çocuk fotoğraflarını derleyerek bu önemli günün anısına sergilemeyi düşündüm. Tüm hazırlıklara rağmen pandemi sebebiyle gelen karantinalardan dolayı maalesef sergiyi açamadım. Aradan epey bir zaman geçtikten sonra bu sefer “20 Kasım Dünya Çocuk Günü” anısına bu sergiyi açmayı çok istedim. Fotografları ilk kez Esbaş’ta “Dünyanın Çocukları” adı altında 20 Kasım’da günün anlam ve önemine uygun şekilde sergileyebildim. Sonrasında Point Bornova AVM’de sergilendi. Şu anda da İzmir Adnan Menderes Havaalanı’ndaki sergi alanında fotoğraf severlerle buluştu.

Havaalanındaki fotoğraf sergisinde sanatseverler ne gibi fotoğraflar bulacak?
Daha sonra sergi Point Bornova’ya taşındı. Şu anda Tayland, Hong Kong, Singapur, Vietnam, Sri Lanka, Endonezya, Ukrayna, Kamboçya gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde çekilmiş çocuk fotoğrafları sergimizde yer almaktadır. Zor bir dönemden geçerken çocuk fotoğraflarının biraz olsun içimizi ısıtacağını umuyorum.
Dünyanın çocukları,
Bizim çocuklarımız,
Bizim çocukluğumuz…
Ne mutlu içindeki çocuğu yaşayan ve yaşatanlara diyerek yola çıktık.

Serginin gelirini SMA’lı çocuklara bağışladınız. Bundan biraz bahseder misiniz? Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
Sergi açıldıktan sonra tüm yakın arkadaşlarım fotoğrafları satıp satmayacağımı sordu. Ben de böyle bir niyetimin olmadığını, amacımın fotoğrafların anlamlı günlerde gün yüzüne çıkması ve fotoğraf severlere ulaşmasının yeterli olduğunu söyledim. Fakat ısrarla almak isteyenler olunca “Geliri bir amaca hizmet şartıyla olabilir” dedim. Birlikte çalıştığımız bir arkadaşımızın yakını olan SMA hastası 17 aylık Ada Dalaslan adına o dönemde tedavisi için destek kampanyası başlatılmıştı. Biz de fotoğraf satışlarından elde edilecek geliri Ada’nın tedavisine aktarmak istedik ve sergi böylece daha fazla anlam kazanmış oldu. Dünyanın her tarafındaki çocuklar bugün Ada’ya yardım elini uzatmış oldular. Kim derdi ki dünyanın dört bir yanındaki bu çocuklar bugün Ada’ya destek olacak… Su aktı yolunu buldu.
