Kokuların psikolojik olarak duyularımıza etkisi oldukça yüksektir. Farklı notalardan bir araya getirilip yapılan parfümler bizi sakinleştiren, enerjimizi yükselten ya da baş ağrısına sebep olabilecek şekilde üstümüzde güçlü etkilere sahiptir. Çiçekler en çok koku çeşidine sahip olan aile olarak bilinir. Çiçek kokuları içeren parfümlere soliflore adı verilir.
Soliflore parfümlerde ana koku olarak bir ya da birçok çiçeğin kokusu kullanılır. En çok gül, yasemin, nergis, menekşe ve sümbül teber kullanılmaktadır. Baharatlardan oluşan kokulara ise oryantal, ağır kokular kategorisinde yer alır. Özellikle tarçın, vanilya, kakule, sedir ağacı, misk, amber, kişniş gibi güçlü kokular bulunmaktadır. Parfüm endüstrisi oryantal kokuları çok sık kullanmaktadır. En eski koku ailelerinden birisi ise meyve kokusudur. Portakal, bergamot, elma, kayısı, kavun, ananas, misket limonu, mandalina güçlü kokulara sahip meyvelerdir. Meyveli kokular genel olarak insanlarda temizlik hissi uyandırır. Yaz ve kış aylarında kullandığımız parfümlerin farklılık göstermesi hava değişimi ve duyularımıza iyi gelmesi açısından oldukça farklı seçenekler gösterir. Parfümler koku ailesi bakımından farklı kategorilere ayrılır.
Sıcak notalı parfümler: Bu koku türleri genellikle içimizi ısıtması açısından yaz aylarında kullandığımız parfümlerin içerisinde bulunan notalardan oluşur. Biber türlerinden oluşan parfümler bir başka şekilde de burbon, viski gibi alkolle sıcaklık etkisini artırıp sandal ağacı, tatlı reçineler, sedir ile odunsu bir koku ortaya çıkar.
Soğuk notalı parfümler: Fresh içerikli yazın rahatlıkla kullanılabilecek türden parfümlerdir. İçerisinde, deniz tuzu, misket limonu, papatya, okyanus suyu gibi yaz notaları bulunur. Duyulara olumlu etki eden bu notalar kişinin sakin kalmasına etki eden bir güce sahiptir.
Çiçek notalı parfümler: Bunlar genelde bahar ayında sıkça kullandığımız ve birçok çiçeğin bir arada bulunmasıyla yapılan parfümlerdir. İçerisinde tropik ve ekşi meyveler, limon otu ve hanımeli gibi hafif ve iç gıdıklayıcı notalara sahiptir. Duyularımıza canlandırıcı ve mutluluk verici etkiye sahiptir.
Sert notalı parfümler: Kahve, anason, biber, kimyon, adaçayı, kekik tütün kuru ve buruk odunsu notaları içeren kokular ailesindendir. Bu tarz parfümlerin yaz-kış ayırt etmeden seveni oldukça fazla olsa da, sadece kış aylarında kullanımı tavsiye edilir. Bu notaların bazılarını içeren parfümler burnun koku alma duyusunu zorlayacağı için zamanla koku alma duyumuzda rahatsızlığa sebep olabilir. Bu tarz parfümlerin kalıcılığı çok fazla olacağı için tercih edilmelerindeki en önemli sebeplerdendir.
Maskülen notalı parfümler: En çok erkek parfümleri kategorisinde sıkça karşımıza çıkan parfüm çeşidi olsa da kadınlarında kullandığı türden bir parfümdür. Kadın parfümlerinde oryantal, lavanta, odunsu notalar yoğun olarak kullanılsa da içlerinde genelde misk, deri viski ,sedir, çam gibi keskin notalara sahip olurlar. Bu tarz parfümlerin kalıcılıkları 6 ile 8 saat arasındadır. Kişiyi feminen ve güçlü bir psikoloji içerisine sokar ayrıca lavanta notalı parfümler baş ağrısına iyi gelen bir koku çeşididir.