İki kız kardeş, birinin adı Derya Kıymaz, diğerinin Duygu Karasu. İkisi de Ekonomi Üniversitesi mezunu. Ama biri Ekonomi, diğeri Moda Tasarım ve İşletmecilik Bölümü’nü bitirdi. Derya Kıymaz, okulunu bitirdikten sonra bir süre eşinin firmasında stilistlik yaptı. Duygu Karasu ise mezun olduktan sonra İstanbul’da H&M firmasında çalıştı. Sonra 6 ay Amerika ve ardından Torbalı’da bir tekstil firmasında müşteri temsilcisi asistanlığı görevinde bulundu. Tüm bu çalışmaların ardından iki kardeş HERMANAS’ı kurmaya karar verdi. Diva Magazin sordu, Derya Kıymaz ve Duygu Karasu anlattı.
Moda sektörünü seçmek nerden aklınıza geldi?
Derya Kıymaz: Benim çocukluk hayalimdi, çizimlere daha küçük yaşta başladım. Arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde bile onların nasıl giyinmeleri gerektiğini, saçlarını nasıl yapmaları gerektiğini söylerdim. İzmir Özel Türk Koleji mezunuyum, daha sonra da İzmir Ekonomi Üniversitesi ekonomi bölümünü bitirdim. Ancak ekonomi alanında ilerlemek istemediğim için moda sektörüne geri döndüm. Üniversite eğitimim sırasında da çizim kurslarına devam ediyordum. Mezun olduktan sonra eşimin firmasında bir süre stilistlik yaptım, burada kazandığım tecrübeler doğrultusunda kardeşimle birlikte HERMANAS’ı kurmaya karar verdik.
Duygu Karasu Ergüney: Ablamla olan çocukluk hayalimizin ışığında, moda alanında eğitim alabileceğim İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarım ve İşletmecilik bölümüne girmeye hak kazandım. Üniversite sürecinde aldığım eğitim, bu meslekteki yapı taşlarımı oluşturdu. Üniversiteden mezun olduktan sonra, modanın merkezi İstanbul’a gitmeye karar verdim. H&M firmasında laboratuvar bölümünde stajyerlikle başlayan maceram, GIZIA firmasında kumaş satın alma bölümüne geçti. Kumaşı anlamak, tanımak, bu mesleğin her şeyi. Buradan sonra, 6 ay Amerika, San Francisco’da bir eğitime gittim. Döndüğümde Torbalı’da yer alan Sun Tekstil’de müşteri temsilcisi asistanlığı görevinde çalıştım, ve artık yeterli tecrübeyi edindiğimi düşünüp ablamla HERMANAS’ı kurmaya karar verdim.
Hermanas’ın bir anlamı var mı?
Açıkçası isim konusunda biraz zorlandık, bu uzun süren sürecimizde bizi en iyi yansıtabilecek markanın bizim birbirine bağlı 2 kız kardeş olduğunu simgeleyen, İspanyolca kız kardeşler olan HERMANAS kelimesi olduğuna karar verdik. Kelimenin fonetik anlamda kulağa hoş gelmesi de etkili.
Gelinlik ve abiye kıyafetlerin tasarımını nasıl hazırlıyorsunuz?
Duygu Karasu: Aslında iki kişi olarak görünsek de, bizim gizli kahramanımız Sevda Hanım, yani annemiz. Firmada 3 kişi olunca ve üçümüzün tarzları farklı olunca, tasarım hazırlık süreci çok keyifli ve zengin geçiyor. Mesela, annemiz Sevda Hanım, 40 yaş sonrası kadınların nasıl giyinmek istediği konusunda bizi yönlendirebiliyor ama en çok Derya Hanım ilgileniyor. Özellikle gelinlikte hep farklı tasarımlar yapmaya calışıyoruz. Yaşımızın ve aldığımız eğitimin verdiği avantajla vizyonumuzu her zaman açık tutuyoruz. Böylece dünyada gelişen modayı yakından takip ediyoruz. İşimiz haute couture olabilir ama mutlaka sokak stilini de takip ediyoruz. Kumaşların dantellerin farklı ve özellikli olmasına özen gösteriyoruz. Kumaşların özelliklerine göre de tasarımlar yapıyoruz. Tasarım yaparken dikkat ettiğimiz bir başka konu ise kadınların vücut proporsiyonları oluyor. Biz vücut orantısına uygun abiye ve gelinlik yapıyoruz.
Kurumdaki görevlerinizi anlatır mısınız?
Derya Kıymaz: İki kız kardeş olarak her alanda yetki sahibiyiz ve birbirimize bu alanlarda destek oluyoruz. Fakat ben daha çok tasarım ve kumaş satın alma yönünde yetki sahibiyim.
Duygu Karasu Ergüney: Ben de üretim yönetimi, kal›p tasarımlarıve idari işler ile ilgileniyorum. Sevda Hanım da bizlere müşteri ilişkileri ve fiyatlandırma konularında destek oluyor.
Sizleri diğer firmalardan ayrı kılan özelliğiniz nedir?
Bizi diğer irmalardan ayıran en büyük farklardan biri, aile firması olmamız. Biz birbirimizi her alanda destekleyen ve tamamlayan iki kız kardeşiz. Bu destekten doğan enerjimizi ve içtenliğimizi de müşteri ilişkilerimizde ortaya koyuyoruz. Diğer bir özelliğimiz de çok profesyonel bir ekip ile çalışıyor olmamız. Tasarım ve üretim ne şekilde ilerlerse ilerlesin, plan program ve düzene çok önem veriyoruz. Son ve belki de en önemli olan farkımız, vizyonumuz. Vizyon belki klasik bir kelime ama bizim için anlamı çok büyük. Amacımız her kesime uygun farklı tasarımlar yaratmak. Çünkü haute couture artık sadece mezuniyet ve düğünlerde giyinilmiyor. Sokak modasını da takip ettiğimiz için hem şık hem sade tasarımlar yapıyoruz, tam da İzmirli kadınların ihtiyacı olduğu gibi. Buna ek olarak, çok sık yurtdışına seyahat etti€imiz için dünyan›n her yerinden farkl› kumafllar al›yoruz. Ve bunu sadece abiye için değil, gelinlik dantelleri için de yapıyoruz. Bu doğrultuda farklı kumaşlar bizim önceliğimiz oluyor. Kumaşları yanı sıra el işçiliğine de çok önem veriyoruz. Çok beğendiğimiz bir danteli burada özel taşlarla tamamlıyoruz. Bu dikkat ettiğimiz maddelerin ne derece doğru olduğunu müşterilerimizden aldığımız geri dönüşlerle de anlayabiliyoruz.
İzmir’in moda merkezi olmasını nasıl yorumluyorsunuz?
İzmir özellikle gelinlik ve abiyede öne çıkan bir şehir. İzmirli kadınlar çok bakımlı, şık ve asil giyiniyor. Bu da bizim için çok büyük bir artı. Müşterinizin yeniliğe ve yeni tasarımlara açık olması, bizim işimizi çok daha zevkle yapmamızı sağlıyor.
İzmirlilerin modaya bakışları hakkında neler söyleyeceksin?
Biz İzmirli olmaktan ve burada bu işi yapmaktan gurur duyuyoruz. Çünkü İzmirli kadınların istedikleri ve aradıkları yenilikçi tasarımlar yapıyoruz. Haute couture çalışmamıza rağmen hazır koleksiyonumuzla da onların beklentilerini karşılıyoruz.
Firma olarak öncelikleriniz neler?
Bizim için tek ve en önemli olan şey, müşteri memnuniyeti. Sonuç olarak kadınların, özel günlerinde kendilerini güzel, alımlı ve cazibeli görmek istedikleri ürünler yapıyoruz. Bu süreç sırasında müşterimizin memnun olması, üretimin her anında istediği müdahaleyi yapabiliyor olması bizi için çok önemli. Sonuç olarak kimse içinde mutlu olmadığı bir elbiseyi veya gelinliği giymek istemez. Bu yüzden buna ekstra önem gösteriyoruz.
https://www.instagram.com/p/BKN5rJsBZ6-/?taken-by=hermanasalsancak