Genel sağlık ağızdan başlar

‘Enfeksiyon odağı’ diye bir söz duydunuz mu? Peki ağız dokusunu genel vücudunuzdan ayırabilir misiniz? Yada başka bir değişle ‘ağız içi mikroorganizmalarınızı, abselerinizi, lezyonlarınızı, çürük ya da hijyenik olmayan restorasyonlarınızı’ vücudunuzdan ayrı tutabilir misiniz?

Dünyaya getirdiğiniz evladınızı tüm kötülüklerden korumak istersiniz öyle değil mi ? Henüz teşekkül edecek olan dokuları örneğin kalbi, böbreği yada eklemleri, henüz gelişimlerini bile tamamlamadan mikroorganizmalarla tanışmalı mı?
Hayatı boyunca çok sık duyduğum soru şu, ne sıklıkla diş hekimine gitmeliyiz?
Acaba ‘annemiz , anne olmaya, sizi dünyaya getirmeye karar vermeden önce ‘ desem çok mu ileri gitmiş olurum?

Hamilelik kimimize göre kısa, kimimize göre uzun bir süreç. 9 ay eğer ağız içinizde bir enfeksiyon varsa , müdahale edilmeden ya da ilaç almadan geçiştirilebilecek bir süreç değil elbet. Dolayısıyla anne adaylarımız lütfen hamileliği planlamadan önce bu mikrop odaklarından kurtulmalı, arınmalısınız. Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında, anne nasıl beslenirse beslensin bebek hep depolarımızı kullanmak ister. Kalsiyum depolarımızın kemikler ve dişler olduğunu aman unutmayın. Yine hamilelikte hormonal değişimler kaçınılmazdır. Bu hormonal dalgalanmalar kendisini diş etlerinde belli eder. Kanamalar, adeta hamileliğin bir parçası haline gelmemelidir.
Dişlenme bebek 6. ayındayken başlar, ilk diş hekimi ziyareti de bu dönemde olmalıdır. Ama ister bez ile ister steril pamukla diş yüzeyleri anne baba tarafından temizlenmelidir.
2 yaş gibi fırça kullanımına başlanmalıdır ve çocuk tükürmeyi öğrendiğinde de macun fırçalanmaya dahil edilmelidir.
Ebebeynlerin dikkat etmesi gereken diğer bir konu ise; ortak çatal kaşık kullanımının mikrop bulaşmalarına neden olmasıdır.

“Adettendir” diyerek evladınıza ikram edeceklerinizi önceden tadıyor musunuz?  “Isısını ve tadını bir çırpıda kontrol edeyim” diyor musunuz? Aman dikkat! Böyle bir durumda sizdeki mikroorganizmalarınızdan evladınıza bulaştırdığınızın farkında mısınız?
İlk diş muayenesinde, çocuğunuzun genel ağız bakımının ve beslenmesinin bu dönemde nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilirsiniz. Ayrıca çocukların erken dönemdeki en büyük problemi olan “biberon çürüğü” kontrolü de yapılmış olur.
Diş hekiminize gitmek hayatın her döneminde ihtiyaçtır. Bağışıklık sistemi düşük olan, diyabet gibi sistemik hastalıkları olan, sigara içen, daha önce diş eti problemi yaşamış, kanser tedavisi görmüş, çürük ve plak oluşumu yüksek olan aşırı çapraşıklığı olan bireylerde bu kontroller 6 ayda bir olmalıdır. Ancak hastanın ağız hijyeni iyi ise kontrollerin yılda bir yapılması mümkündür. Ama ne olursa olsun kendi hekiminizin size özel takviminde onu ziyaret etmeniz esastır.


Bir Cevap Yazın