Zaman geçip yaş alma ilerledikçe bir yandan cildimiz yıpranıp kırışırken, diğer yandan da ciltte sarkma başlar, bu da yüzümüze genç ifadeyi veren yüz hatlarımızı değiştirir. Bu değişim kişiden kişiye farklı ölçülerde olsa da yaşla birlikte artar ve karakteristik hatlarımız yer değiştirir, bozulur ve yaşlanmaya dair ilk değişimler görünür hale gelir. Yüzümüzde önceleri bizi yorgun gösteren kırışıklıklar ve hacim kaybı ile beraber zamanla bazı yerlerde sarkma ve toplanmalar ortaya çıkar. Bunlar da yine, bağ dokusunun aşıcı gücünün azalmasının sonucu olarak cilt altı yağ yastıklarının yer değiştirmesi ve hatta kasların da gevşemesine bağlıdır. Yaşlanmaya bağlı deride oluşan değişiklikleri geri döndürmek, derinin yaşlanma sırasında kaybettiği kollajeni yeniden ürettirmek, deride oluşan yaşlılık lekeleri ve ince kırışıklıkları ameliyatsız düzeltmek için son 4-5 yıldır oldukça başarı kazanmış yöntemler kullanılmaktadır. Ancak yer çekimi etkisiyle oluşan sarkmaları düzeltmenin en etkili yolu, son yıllara kadar hala cerrahi yöntemlerdi.
Yüzümüzde beliren yaşlı görüntü ve sarkmalar, ağırlıklı olarak cerrahi yüz germe ameliyatları ile düzeltilir. Ameliyat istemeyen hastalar için de ameliyatsız çözümler aranmaktadır. Cerrahi yüz germe ameliyatlarının hemen ve çok belirgin sonuçlar vermesine ve etkilerinin uzun yıllar kalıcı olmasına karşın, cerrahi olmayan yöntemlerde yakın zamana kadar bu avantajlar yoktu. Bu yüzden de cerrahi yöntemlere gönül rahatlığı ile ve kalıcı bir alternatif oluşturulamıyordu.
Son zamanlarda, Fransa’da geliştirilen 2009 yılında Avrupa İnnovasyon Ödülü kazanmış bir buluşla, esnek askılarla yüzün mimik hareketlerine uyumlu, ifade bozukluğu ve çekilmeler yaratmadan deformasyonların düzelmesini sağlayan daha kalıcı bir ameliyatsız yüz germe yöntemi olan “Dinamik Askılama” uygulanmaya başlandı. Daha önceleri sert ve esnemez iplerle yapılmakta olan askılama işlemlerinde, yüzdeki mimik hareketleri sırasında gerilmeler ve büzülmeler ortaya çıkabilmekteydi. Bazen de gerginliğe bağlı kopmalar sonucu yüzde istenmeyen asimetriler oluşabiliyordu. Etkili oldukları süre ise 6 ay 1 yıl civarında kalıyordu. Dinamik askılama yöntemi ile hem 4-6 yıla uzayan kalıcılık hem de doğal ifadenin korunması mümkün olabiliyor.
İşte bu nedenle artık ameliyat istemeyen hastalarımıza ya da ameliyat istediği halde herhangi bir sebeple ameliyata uygun olmayan hastalarda, cerrahi yüz germeye alternatif olabilecek bir yöntemi rahatlıkla önerebiliyoruz. “Dinamik Askılama Yöntemi” olarak bilinen bu yöntem çok katmanlı esnek askı ipi kullanılarak uygulanıyor. Bu askı ipi hem sağlam ve normal şartlarda kopma riski yok, hem de esnek olduğu için yüzün mimik hareketlerini bozmadan doğal ifadeyi koruyarak asıcı özelliğini uzun yıllar yerine getirebiliyor. Bu dinamik askı yalnız genç görünmeyi sağlamak için değil, aynı zamanda yüz felci geçiren hastaların yüz asimetrilerinin dinamik olarak düzeltilmesi için de kullanılabiliyor. Tabii ki felcin tedavisinde değil ama felce bağlı asimetrilerin düzeltilmesi için kullanılıyor. Uygulama lokal anestezi ile yapılıp, yaklaşık 30-45 dakika sürüyor. Yüzde ve vücutta yaptığımız analiz ve uygulama tasarımına göre dinamik askılamayı yapacak esnek tutucu ipler cilt altından ilerlenerek doğru yerlere oturtuluyor. Gerilerek bırakılıyor. Yüz çalışmalarında tutunma alanı olarak saçlı deri altı kullanıldığı için dikiş gerekmiyor. İz bırakmadan yapılan bu minimal girişimden sonra iyileşme çok süratli oluyor. Bu arada hissedilecek hafif ağrı, ağrı kesici ilaçlarla kolayca yatıştırılabiliyor. Hastamız günlük hayata hemen dönebiliyor. Uygulama kolay, acısız ve günlük yaşamı etkilemeyecek şekilde gerçekleşiyor. Her yaş ve her düzeydeki sarkma için yapılabiliyor.