Son yıllardaki en etkili ameliyatsız güzellik yöntemlerinden olan botoks birçok yerde olduğu gibi ülkemizde de, maalesef yanlış kisiler tarafından da uygulandığından dolayı, kötü sonuçları oldukça fazla görülmektedir. Halbuki uzman ellerde ve doğru kişilere uygulandığında, yaşlanma sürecini geciktiren en etkili ve kolay uygulanan ameliyatsız estetik yöntemlerinin başında gelmektedir. Şimdi botoks hakkındaki sık sorulan sorulara örnekler verelim.
Botoks nedir ?
Botox, yıllar içinde yüzde mimik hareketlerine bağlı olarak oluşan derin veya yeni başlamış dinamik ya da mimik kırışıklığı dediğimiz çizgilerde uygulanan cerrahi olmayan bir uygulamadır. Clostridum Botulinum adlı bakteriden üretilen doğal, saflaştırılmış bir proteindir.
Botoks sadece estetik amaçlı mı kullanılır?
Botoks’un ilk kullanım amacı estetik değildir. Pek çok nörolojik hastalık, serebral palsi, göz tikleri ve şaşılıkta kullanılmıştır, kullanılmaya devam edilmektedir. Bu uygulamalar esnasında fark edilmiştir ki; kaş arasında ve göz çevresindeki kırışıklıklar yok olmuştur. Bu gözlem sonucunda çalışmalar estetik alanında da yoğunlaşmış, kırışıklık ve terleme tedavisindeki prensipleri de ortaya konmuştur.
Botoks felç yapar mı?
Enjekte edilen kasta sinir hücreleri aracılığıyla kasılma emri veren iletiyi geçici süre durdurmaktır. Yani felç eder bilgisi yanlıştır. Uygulanması son derece basittir. 5 dakika içerisinde yapılır. Etkisi uygulamadan 4 gün sonra başlar ve tam olarak 1 haftada ortaya çıkar. İlk uygulamadan sonra etki süresi ise ortalama olarak 6 aydır.
Kırışıklığa sebep olan kaslara serum ile seyreltilerek enjekte edilmektedir, Uygulama alanları alın, kaş arası, göz çevresindeki kaz ayağı dediğimiz çizgiler, üst dudak ve boyundaki çizgilerdir. Aynı zamanda koltuk altı, el ve ayak terleme probleminde de tedavi maksatlı uygulamalar yapılabilir.
Botoks maske gibi donuk bir ifadeye neden olur mu?
Donuk yüz ifadesi ise yanlış bilinen bir şehir efsanesidir. Botoks ifadesiz bir görüntüye neden olmaz. Hastaların beklentileri ve uygulama yapan doktorun bilgi ve becerisi farklıdır. Kimi kaşlarının kalkmasını isterken kimisi kaş çatmak istemez, kimisi ise kaz ayakları diye tabir ettiğimiz gözün yan tarafındaki kırışıklardan kurtulmak ister, bazıları tüm bunların hepsini birden isteyebilir. Doktorun bu isteklere tek tek veya tümüne birden cevap verebilecek şekilde yeterli bilgi, beceri ve tecrübesi olması gerekir. Bilinçli bir şekilde yapıldığı zaman donuk bir yüz ifadesi asla oluşmaz.
Botoks yapıldığı belli olur mu?
Botoks yapıldığı zaman kişiler genellikle anlaşılmasını istemezler. Bu yüzden doğal görünüm sağlayan ileri uygulama teknikleri gelişmiştir. Yüksek dozda az sayıda yere enjekte etmektense, düşük dozda çok sayıda yere enjeksiyon yapmak hem doğal görüntüyü korur, hem de kırışıklıkların yok olmasını sağlayacaktır.
Botoks un yeni kırışıklıklara neden olduğu doğru mu?
Botoks temel olarak yeni kırışıklıklara yol açmaz, genellikle yatay kırışıklıklar botox uygulaması ile kaybolduğu için daha önce görünmeyen dikey çizgiler görünür hale gelebilir. Bir de kişi kaşlarının çok kalkmasını isterse buna bağlı olarak kaşların üst dış tarafIarında ince yatay çizgilenme olabilir. Ancak kişi kaşlarının çok kalkmasını istemezse bu kırışıklıklar da olmaz.
Botoksun yan etkileri varmı?
Botoksun bilinen hiç bir yan etkisi yoktur. Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır, 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemli maksimum etkisi yani kaşlardaki gevşeklik 6 aydır. Uygulama anında iğneye bağlı kızarıklıklar ise gündelik hayatta kullandığımız makyaj malzemeleriyle kolayca kapatılabilir. Etkisi geçtikten sonra yeniletmenizde hiçbir sakınca yoktur ve herhangi bir sınırlama olmaksızın ömür boyu kullanabilirsiniz.
Botoks dudak ve yüz dolgunlaştırmada kullanılır mı?
Botoks kesinlikle yüzde ve dudakta dolgunluk meydana getirmez, dolgu maddesi değildir, yüzü sisirmez. Dudak dolgunlaştırmak amacıyla kullanılmaz. Fakat dudak üstündeki sigara ya da barkot çizgileri denen dikey çizgileri tedavi eder.
Sahte botoks var mı?
Piyasada Amerikan ve Fransız kaynaklı olan ve güvenilir olarak kullanılabilen iki botilinum toksini bulunmaktadır. Çin’den geldiği iddia edilen ve çok ucuza yapıldığı söylenen botoks uygulamalarından kaçınmanız konusunda önemle uyarıda bulunmak isterim…