ROBOTİK CERRAHİ HANGİ PROBLEMLERDE KULLANILABİLİR? AVANTAJLARI NELERDİR?
Uygulanılan yöntem tek delik cerrahisidir. Bu yöntem, insanların vücudunda ameliyat izi istememesinden esinlenerek bulunmuş. O zaman doğal bir çukur kullanalım demişler ve bu şekilde ilerlemiş. Bu yöntem ile göbek deliğinden 2 cm’lik bir kesi açılarak işlemler yapılıyor ve ameliyat bitiminde ise dikişler atılıyor, hasta iyileştikten sonra ameliyat izi göbek deliğinde kaldığı için görünmüyor. Aynı zamanda aynı yerden girilerek tekrar başka cerrahiler yapılabilir. Tek delikten bütün operasyonlar yapılmıyor. Yani o kadar gelişmiş değil, emekleme aşamasında diyebiliriz. Miyom, çikolata kisti, rahim alınması, kanser, sarkma ve idrar kaçırma gibi hastalıkların bu yolla ameliyat yapılması mümkün.Özellikle en çok yapılan ameliyatlardan biri de yumurtalık kanalları kapalı olan kadınların kanallarını tekrar açma ameliyatıdır. Bu çok hüner gerektiren bir iş ve robot ile çok başarılı bir şekilde gerçekleştirilir.
ROBOTİK CERRAHİ İLE YAPILAN AMELİYATIN AVANTAJLARI NELERDİR?
En büyük avantajlarından birisi cerrahi müdahale geçiren bir hasta ertesi gün ayağa kalkabilir, evine gidebilir, daha az ağrısı olur ve daha az yara yeri enfeksiyon olur. Hastayı evde bekleyen ailesi açısından da büyük mutluluk verici, eğer hasta çalışıyorsa iş yeri sahibi de iş gücü kaybı azaldığı için o da mutlu oluyor, dolayısıyla bir sürü insan mutlu oluyor. Aynı zamanda açık ameliyatlarda karın kısmı hava ile temas ediyor, robotik ile yapılan ameliyatlarda hava ile teması pek olmadığından yapışıklık şansı daha az oluyor. Bu da daha sonrasında ameliyat gerektiren bir durum olduğunda işi kolaylaştırıyor.
RİSKLERİ VAR MI?
Tüm ameliyatların riskleri olduğu gibi robotik cerrahinin de riskleri vardır ama bu riskler diğer ameliyatlardan farklı değildir. Örneğin; anestezi aldığı için anesteziye bağlı risk, ameliyatın tipine bağlı olarak oluşabilecek risk gibi risklere neden olabiliyor. Fakat bunun dışında ayrı bir riski yoktur.
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Kadın Hastalıkları ve Doğum
& Tüp Bebek Uzmanı
Facebook: @profdrfatihsendag
Instagram: @prof.dr.fatihsendag
YouTube-Prof. Dr. Fatih Şendağ