ÜNLÜ İSİMLER, DENİZ YILDIZLARI’NA YARDIM İÇİN GELİYORLAR

yardim


1989 yılında Işılay Saygın tarafından kurulan İzmir Yetiştirme Yurtları’nda bulunan ve bu yurtlardan ayrılanlara Yardım Derneği önderliğinde yaptırılacak olan kız yurdu kapsamında alanının en değerli isimleri 21-22 Mart tarihlerinde Mövenpick Hotel’de İzmirlilerle buluşacak. Seminer, söyleşi, imza günü gibi toplam 11 etkinlikten elde edilecek
gelir yurt yapımında kullanılacak. mövenpick Hotel İzmir sponsorluğunda gerçekleşecek etkinlik için bilet alarak siz de Deniz Yıldızları’na destek olabilirsiniz.

Ender Saraç, Aygül Aydın, Selahattin Dönmez, Beste Alimert, Altan Gördüm, Hakan Meriçliler, Seren Fosforoğlu, Nebil Özgentürk, Onur Akın, Ufuk Tarhan, Cem Kınay, Ömer Şengüller, Elif Dağdeviren, Bahar Akıncı, Burak Kan, Rafet İnce, Gürkan Boztepe, Bülent Ortaçgil ve Cem Bayoğlu gibi ünlü isimleri ağırlayacak etkinlik öncesi Yetiştirme Yurtlarında Bulunan ve Kurumlardan Ayrılan Çocuklara Yardım Derneği’nin Başkanı Edibe Dinçel ve İzmir Dernekleri Konfederasyon Başkanı Turgay Yokuş sorularımızı yanıtladı.

Edibe Hanım, 20 yıldır görevinizi başarıyla üstleniyor; henüz bebekken ailesi tarafından terk edilen kimsesiz çocukların Edibe Teyzesi, ablası, annesi oluyorsunuz. Çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
Küçük bedenleri ve omuzladıkları valiz ile 18 yaşını doldurur doldurmaz boşluğa bırakılan çocuklar için Türkiye’nin birçok noktasında yurt kurduk bugüne kadar. Şimdi başka bir umudun kapısını aralamak adına mücadele ediyoruz. Yurtların artık yeterli olamadığını ve gençlerin düzenli bir şekilde takibini yapamıyoruz. Bu yüzden ‘Koruma Evi’ projesi ile onları ikinci bir yuvaya kavuşturmak istiyoruz.

Çocuk Esirgeme Kurumları’nda ya da yetiştirme yurtlarında 18 yaşını doldurduktan sonra çıkarılan kişileri, kendi derneğinize alarak koruyorsunuz. Sizi bu çalışmaya iten neydi?
Yurttan çıkarılma yaşı 18. Ancak 18 yaşta çok erken görüldü ve denildi ki 18 yaşına basmış ama sigortası olmayan, çalışma hayatına girmeyen çocuklar, iş bulana değin yurtta kalabilecek. İş bulan çocukların ise çıkışı veriliyor. Tam olarak sorun burada başlıyor. Evet, bir işe başlıyorlar ancak barınacak yerleri yok, konuşacak çevresi yok. Bu nedenle büyük bir sıkıntı içerisine düşüyorlar. Çocuk bunalıma giriyor. Başıboşlar. İşe yerleşiyor, iki hafta sonra çıkıyor. Bir ortama girdiğinde herkes ‘yurt çocuğu’ diye iteliyor. Aslında bu konuda okullarda aileleri ve öğrencileri de eğitmek lazım. Sığındığı tek adres olan kurumdan ayrıldıkları gün tarif edilemez bir kimsesizlik ve boşluk yaşıyorlar, küçük bedenlerinde unutulmaz acılar hissediyorlar. Kimsesizliğin verdiği acı ile yaşadıkları onları çok yoruyor. Çocuk yaşta kurumdan atılan, ailesinin sahip çıkmadığı çok sayıda gencimizin akıbeti içler acısı. Biz onlara kucak açmak istiyoruz.

Koruma yurtları bu çocuklara neler sağlayacak, hayatlarını nasıl kolaylaştıracak?
Turgay Yokuş: İnşa edilecek olan bina da tıpkı bir yurt gibi olacak. Bu öğrencilerimiz yurttan ayrıldıkları zaman bilecekler ki ikinci bir evleri var. Direkt oraya müracaat edecekler. Evlerde gönüllü annelerimiz ve babalarımız olacak. Kendi imkanlarımızla iş hayatına soktuğumuz çocuklarımız bu yuvalara cüzi miktarda bir para ödeyecek. Çünkü para ödemeye, çalışmaya, kendi ayakları üzerinde durmaya da alışmaları lazım. Bu cüzi miktardaki parayı onlardan aldığımız zaman tekrar onlar için harcayacağız. İkinci bir hayata rahatlıkla başlamaları için elimizden geleni yapacağız. Onların daima takipçisi olacağız. Şimdi dağınık oldukları için takibini de yapamıyoruz. Mesela yurttan 20 kişi ayrılmışsa şu an 5 kişinin takibini yapabiliyoruz. Ancak bu yuvalar kurulursa hepsinin takibini yapabiliriz. Doktor, hastane ihtiyacından tutun, askerliğinden düğününe kadar takipçisi olacağız ve destek vereceğiz. Çocuk hayata daha iyi bağlanacak. Evlenecekleri zaman dahi takipçileri olacağız. Konuştukları kişileri tanıyacağız, iş adamlarının desteğiyle düğünlerini yapacağız, evlerine kadar döşeyeceğiz.

Bu etkinliğin destekçileri kimler?
Organizasyonumuzu Atölye Yaşam PR& Organizasyon Ebru İlter yaptı. Ayrıca, pek çok kurum ve firma bize destek oldu. Mövenpick Hotel, İZKEF ve CTRL+P Baskı Merkezi işbirlikcilerimizden… Alanında ünlü isimler de 21-22 Mart tarihinde bizimle olacak.


Bir Cevap Yazın