İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı Dilara Koçak
Smoothieler son zamanlarda en sık karşımıza çıkan içeceklerden. Ara öğün olarak tüketilebildiği gibi, sabah kahvaltısında veya ana öğünlerde de tüketilebiliyor. Peki nedir bu smoothie, sandığımız kadar masum mu ve gözümü kapalı tüketebilir miyiz?
Smoothie Nedir?
Meyve ve sebzelerle yapılan; destekleyicilerle zenginleştirilen; yağlı tohum, yulaf ezmesi, keten tohumu yağı gibi bir çok besin grubu üyesi besinlerle öğününüzü güzelleştiren smoothie soğuk bir içecektir. 1900’lü yıllardan bu yana özellikle Brezilya, Arjantin gibi tropikal bölgelerde tüketilmeye başlanan smoothie, kısa sürede dünyaya yayılmıştır. Tatlı ve besleyici özelliğe sahip olması içeceğin tercih edilme nedenlerinden biridir. Önemli özelliği katı ile sıvı arasında yoğun kıvamda olması ve kararında karıştırılmasıdır. Fazla karıştırdığınız zaman meyve suyuna döner. Aynı zamanda İngilizce’de güler yüzlü ve iki yüzlü anlamına da gelen bu içeceğin yüzümüzü güldürdüğü doğrudur. Görüntüsü milk shake kıvamındadır. İçimi de “Smooth Pürüzsüz”dür. Smoothie ismi de aslında buradan gelmektedir. Smoothie, kelimesi İngilizce pürüzsüz (smooth) kelimesinden türetilmiş bir kelimedir. İçerisinde meyve ve isteğe göre sebzeleri barındırdığından arındırıcı ve besleyicidir. Her mevsim evde hazırlanıp tüketile-bilecek olan bu özel içecekleri gelin her yönüyle konuşalım…
SMOOTHIE’LER…
Günlük meyve ve sebze ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir.
Kolay hazırlanabilir, pratiktir. Zamanınızın size kalmasını sağlar.
Doğru hazırlama yöntemi ve doğru bir porsiyon ölçüsüyle kilo kaybına yardımcı olabilir.
İçerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini destekler.
Antioksidan içeriğiyle vücudun detoks sistemine yardımcı olur.
Kişisel sağlık hedeflerinizi karşılamaya yardımcı olabilir. Eğer gün içinde yeterli kalsiyum alamıyorsanız, süt ve süt ürünleriyle smoothie tercih edebilirsiniz. Yeteri kadar protein alamıyorsanız smoothie’lerinizi protein içeren besinlerle zenginleştirebilirsiniz.
Kolay sindirimi sayesinde midenizi dinlendiriyor hem de yüksek hacimleriyle beraber doygunluk hissine çok daha rahat bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olur.
Meyve ve sebzelerin yüksek antioksidan kapasitesiyle daha güzel bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Tatlı isteğinizi sağlıklı bir alternatife dönüştürmenin iyi bir alternatifidir.
FAYDASINI ZARARA ÇEVİRMEYİN
Smoothie temelde sağlıklı bir içecekmiş gibi görünse de, hiçbir besin veya besin ögesi günlük ihtiyaçlarımızı tamamiyle karşılamamıza yardımcı olamaz. Smoothie gibi içecekler günlük beslenmeyi destekleyici nitelikte kullanılabilirler, ama bütün gün yalnızca bunlarla beslenmek doğru değildir. Tüm günü sıvı beslenerek geçirmek sağlık açısından zararlı sonuçlar açığa çıkarabilir.
Üstelik doğru hazırlanmadığında yarardan çok zarar da getiriyor olabilir.
Nedir bu zararlar?
· Fazladan kalori almanıza neden olabilir.
Sebze ve meyveler her ne kadar sağlıklı besinler olsalar da her şeyin fazlası vücutta yağ olarak depolanıyor. Smoothie içerken 1 bardak içinde aslında fark etmeden ve üstelik çok da hızlı bir şekilde günlük ihtiyacınızın çok daha üzerinde sebze ve meyve almış olabilirsiniz.
· Tüketimi çok daha hızlı ve kolaydır.
Smoothie’nin hazırlamasının kolay olduğu kadar tüketiminin de kolay olduğu bir gerçek. Bu bizi maalesef sıvı kalori tuzağı ile karşı karşıya getirebiliyor. Sıvı besinleri tüketirken, çiğneme refleksi olmadığı için tokluk hormonları yeteri kadar salınmaz ve tokluk hissi daha geç sağlanır. Bu da porsiyon kontrolünü sağlama da işimizi bir hayli zorlaştırır.
· Yüksek karbonhidrat içerir.
Meyveler içerisindeki antioksidan, vitamin ve minerallerle her ne kadar sağlığımıza olumlu etki etse de, içerdiği karbonhidratın fazlası her zaman iyi değildir. Meyve sebzeleri mekanik olarak çok fazla parçalamak, içindeki karbonhidratlarında serbest şeker haline dönmesine neden olur. Bu durumda kan şekeriniz hızlıca yükselebilir, içtiğiniz smoothie birkaç saat sonra sizi yorgun ve halsiz bırakabilir. Özellikle prediyabet veya diyabeti olan bireyler için özellikle önerilmemelidir.
· Düşük lif almanıza neden olur
Smoothieler’de sebze ve meyvenin suyu çıkarılarak yapılan bir süreç varsa, kabuk ve kalan posa kısmının büyük bir bölümü atıldığı için, daha az lif almanıza ve daha kısa sürede acıkmanıza neden olur. Ayrıca düşük lif alımı uzun vadede bağırsak sağlığı için de olumsuz etkiler yaratabilir.
· Uzun vadede tehlikeli olabilir
Smoothie temelde sağlıklı bir içecekmiş gibi görünse de, hiçbir besin veya besin ögesi günlük ihtiyaçlarımızı tamamiyle karşılamamıza yardımcı olamaz. Smoothie gibi içecekler günlük beslenmeyi destekleyici nitelikte kullanılabilirler, ama bütün gün yalnızca bunlarla beslenmek doğru değildir.