Evde, ofiste veya bir mağazada bir iç mimarın en önem verdiği konu elbette aydınlatmadır. Ne yazık ki aydınlatma; günümüzde hâlâ önemsenmeyen, son dakikaya bırakılan ve çoğu zaman geçiştirilen bir konudur. Oysaki; bütünlüğü sağlayan her zaman aydınlatmadır. Farklı ışık oyunları ile bir mekânı çok değişik atmosfere sokabileceğiniz gibi, çok güzel olan bir mekâna yanlış aydınlatma ile son derece kötü bir görüntü de kazandırabilirsiniz.
Mevcut mekânlarda kullanılan aydınlatmalar genel düzeydeki algıyı yaratmak için kullanılır. Yani mekânın içinde olan eşyaları rahat seçmemizi ve rahat hareket etmemizi sağlayan, bütünlüğü tamamlayan aydınlatmalardır.
İç mimaride aydınlatma planını yaparken ışığın nereyi nasıl aydınlatacağını, nasıl aydınlatma modellerinin kullanılacağını, mekânda var olan mevcut ışık miktarına göre doğru seçmek gerekir. Gün ışığının miktarı mevcut nedenlerden dolayı yetersiz ise buna göre aydınlatma tercihi yapmak gerekir. Örneğin; hollerde, penceresi olmayan alanlarda aydınlatma seçeneğinin ve ışık miktarının iyi ayarlanması gerekir.
Mekânlarda olan aydınlatmalar, belli bir alanın ışık ihtiyacını karşılamak içindir. Aydınlatmalara yardımcı olarak mekânda aplik, spot, lambader kullanılabilir.
İyi bir aydınlatma yaratmak için;
Mekânlarda farkı yüksekliklere dikkat etmek gerekir. Başka bir örnek vermek gerekirse; büyük bir salon tavanında birçok spot kullanmaktansa, bir adet sarkıt avize ya da mekânın büyüklüğüne göre ayaklı lambader ve abajurlar ile de aynı ışık miktarını yakalayabiliriz.
Mutfaklarda ise aydınlatma düzenini ayarlarken, sadece mutfağın ortasını değil çalışma alanlarını da dikkate almalıyız. Yani ocağın üstü, tezgâh altı aydınlatması ve masa üzerinde kullanacağımız aydınlatma, ışık düzeni ve çalışma ortamı açısından önemlidir.
Banyolarda mutlaka ayna yanında da aydınlatma olmalı. Dekorasyonda bütünlük sağlayacağı gibi banyo içinde oluşan gölgeyi de çözümler.
Salonlarda tabii ki yemek masası üzerine ve oturma alanı ortasına yerleştireceğiniz sarkıt lambalar, aydınlatmayı düzenleyecektir. Bu aydınlatmalara yardımcı olarak, köşelerde lambaderler ve yan sehpalarda abajurlar kullanılabilir. Unutmayalım ki, aydınlatmada en önemli yer salon ve koridorlardır. Yanlış veya eksik yapılan aydınlatma düzeni bütün konsepti ve algıyı bozabilir.
Son olarak, bol aydınlatma kullanmak doğru aydınlatma yaratmak değildir. Aydınlatma düzenini oluştururken önemli olan doğal aydınlatma düzenini sağlamaktır. Doğru aydınlatma kullanmak da vücut sağlığını etkiler. Ayrıca ferah bir ortam sağlar.
Ev dekorasyonunuzda niş uygulaması ile Aydınlatma fikirleri
Ev dekorasyonunda, niş terimi aslında çok eski zamanlara dayanan, fakat son zamanlarda moda ve bilen bir dekorasyon uygulaması haline gelmiştir. Özellikle evim şahane programı mimarı Semih Yuhay‘ın ev dekorasyonlarında çok fazla niş modeli uygulamasıyla, Türkiye’de duvar dekorasyonunda nişler daha fazla yer almaya başlamıştır.
Ev dekorasyonunuzda niş uygulaması istiyorsanız, öncelikle duvar kalınlığınızın uygun olup olmadığına baktırmanız gerekir. Eğer ince bir duvara sahipseniz önce duvar kalınlığınız arttırılmalı daha sonra niş uygulaması yapılmalıdır. Niş uygulamasının içine gömülen aydınlatmalarda evinizin şıklığına şıklık katacak.
Ev dekorasyonunuza uygun çok fazla niş uygulaması yaptırmanız mümkündür. Bu tamamen size ya da mimarınızın hayal gücüne kalmıştır. Biz de sizlere bir nebze fikir vermesi için farklı niş modellerini bir araya getirdik ve beğeninize sunuyoruz.