Sağlıklı nefes almak insan sağlığı için çok önemlidir. İnsanda normal yani fizyolojik olan tek yol burundan nefes almaktır. Ağız solunumu, tüm üst ve alt solunum yollarında kurumaya neden olur ve bu durum farenjit, larenjit, bronşit ve as tım gibi birçok hastalık için hazırlayıcı etkendir. Horlamanın da önemli nedenlerinden biri burun tıkanıklığıdır.
Burun tıkanıklıkları sırasıyla; kemik eğriliği(septum deviasyonu), et büyümesi(konka hipretrofisi), sinüzit, allerjik rinit ve burnun dışının yapısal sorunlarına bağlı olur.
En sık karşılaştığımız neden olan iki burun boşluğunu birbirinden ayıran bir duvar olan ve tıp dilinde ‘burun septumu’ olarak adlandırılan, önde kıkırdak arkada ise ince bir kemik yaprak tan oluşan yapıdaki eğriliklerdir.
Bu eğrilikler genellikle doğum sırasında yüzün dar anne rahminden çıkarken basılması sonucu; daha yeni doğan döneminde oluşan kıkırdak çatlaklarının büyüme sırasında belirginleşmesi ve büyümesi ile oluşabildiği gibi, sonradan buruna alınan bir darbe sonucu da oluşabilmektedir.
SAĞLIKLI BİR NEFESİN İLK ŞARTI, SAĞLIKLI BİR BURUNDUR
Burun septumunun düzgün olması sağlıklı nefes alabilmenin ilk şartıdır. Burun septumundaki bu eğrilikler tek başına veya başka burun tıkanıklığı nedenleri ile beraber ciddi burun tıkanıklığına neden olur. Ayrıca septumdaki bu eğrilikler burun dışından da belli olarak ‘eğri burun’ oluşmasına sebep olur. Hasta burun tıkanıklığı yüzünden nefes alamadığı, rahat bir uyku uyu yamadığı gibi, dış görünüşü de bozulmakta ve kendine güvensizlik, çekingenlik, alay konusu olma gibi sosyal problemler yaşayabilmektedir.Bu gibi durumlarda burun içi ve dışının aynı anda düzeltildiği estetik burun ameliyatı ile hem burun dışı eğrilik düzeltilebilir hem de hastanın sağlıklı nefes alması sağlanabilir. Zaten günümüzde estetik burun ameliyatının başarılı sonuç vermesi için septumun düzeltilmesi şarttır. Burun kemiği eğriliği düzeltilmeden estetik burun ameliyatından doğal ve güzel bir sonuç alınamayacağı tüm bilimsel toplantılarda ve yayınlarda belirtilmektedir. Ben de tüm estetik burun ameliyatlarımda burun kemiğini mutlaka düzeltiyorum, bu sayede hastanın hem görü nümüne hem de nefesinin iyileşmesine katkıda bulunmuş oluyorum.
‘Septum nereye giderse burun da oraya gider’ lafı vardır. Bir diğer deyişle güzel gözükmeyen burun aynı zamanda sağlıklı da nefes alamaz diyebilirim.
Burun kemiği eğriliğine bazen de burun çatısı darlığı (internal valv darlığı) veya burun yan duvarlarının güçsüzlüğü (eksternal valv darlığı) eşlik edebilir. Bu durumlarda burun kemiğinin düzeltildiği aynı ameliyatta burun yan duvarları güçlendirilmelidir. Hastanın burun dış görünümünde düzeltmek istediği bir problem de varsa hem estetik hem burun kemiği hem de burun çatısının ve yan duvarlarının desteklenmesi aynı ameliyatta yani estetik burun ameliyatı ile yapılabilmektedir.
Ameliyat genel ve lokal anestezi ile yapılabilir, bu hastanın ve doktorun seçimine bağlıdır. Ben tüm ameliyatlarımı genel anestezi altında yapıyorum. Ameliyatta sadece burun kemiği düzeltilecekse ortalama 30dk-45dk arası sürer bu işleme alt burun etlerinin küçültülmesi veya sinüzit ameliyatları eklenecekse ameliyat süresi uzamaktadır. Ameliyatın sonunda burun içine hava yollu silikon tamponlar koyuyorum bu sayede hasta ameliyat sonrasında burnunda tampon varken de nefes de alabiliyor. Burunda tampon varken masa başı işlerini görebiliyor. Tampon alınırken de hastalar bu yeni teknolojiler sayesinde çok rahat ediyorlar. Eğer uzamış burun tıkanıklığı probleminiz varsa, aldığınız nefese doyamıyorsanız, ağızdan nefes alıp verdiğiniz için uzun süren faranjit atakları geçiriyorsanız, uyku düzeniniz burun tıkanıklığından dolayı bozuldu ise veya horlamanız var ise mutlaka bir KBB uzmanına görününüz.