Diş implantı nedir?
Diş implantı, eksik dişin yerine ya da ağızda kayba uğrayan kısımları tamamlamak amacıyla çene içine veya üstüne yerleştirilen yapay diş kökü olarak tanımlanabilir. Diş kayıplarına genelde estetik bir sorun olarak bakılsa da uzun vadede bu durum farklı sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Bu bilinçle gereken tedavinin gecikilmeden yapılması önemlidir. Doğal dişlere en yakın sonucun alındığı dental implant tedavisi ile bu riski kalıcı olarak ortadan kaldırmak mümkündür.
İmplant nasıl yapılır? İmplant diş yapımı ne kadar sürer?
İmplant tedavisi, diğer tedavi türlerine göre, gerek estetik gerekse işlevsel olarak en uygun tedavidir. İmplant tedavisinde implant yapılacak bölge, lokal anestezi ile uyuşturulup, 5-10 dakika içinde implant yerleştirilir. İmplantın çene kemiği ile bütünleşmesi (çene kemiğine kaynaması) için çene kemiği yapısı ve kişinin iyileşme kabiliyetine bağlı olarak iyileşme süresi 1,5 ila 6 ay arasında bir süreye kadar değişebilir. Bekleme süresi implantın kalitesine göre daha da uzayabilir. Uygulaması kolay ve ağrısız bir tedavi olduğu için hasta bu süreçte hiçbir sıkıntı yaşamaz.
Daha sonra 2. aşamaya geçilir. İmplantların üzerine yerleştirilecek porselen dişlerin ölçüsü alınır ve 1 hafta 10 gün içinde diş/dişler yerine takılır.
İmplant hangi durumlarda yapılır?
İmplant diş veya dental implantlar her diş eksikliğinde uygulanabilir. Dişlerin çekiminden sonra kemiğin boş olması kemikte erimeye, rezorpsiyona neden olur. Diş eksikliklerinde köprü yapılması hem sağlam dişlerimizin zarar görmesine hem de dişin olmadığı yerde kemikte erimeye neden olur. Bu boşluklara implant yapılması durumunda çene kemiğindeki erimenin önüne geçilmiş olur.
İmplant uygulandıktan sonra ne yapılır?
İmplant uyguladıktan sonra hastalarımıza antibiyotik ve ağrı kesici kullanmalarını, ayrıca özellikle işlem sonrası ilk gün buz kompres uygulamasını ve yumuşak gıdalar tüketmelerini önermekteyiz.
İmplantların hepsi aynı mıdır? Her implant aynı kalitede midir?
Gün geçtikçe kullanımı artan implantların farklı marka ve kalitede olanları mevcuttur. Her geçen gün büyüyen sektörde ne yazık ki taklit üretim de artmıştır. Denetimsiz şartlarda üretilen taklit ve sahte implantların tedavide kullanılması kemik erimesine neden olduğundan, hastaların kullanılacak implantları mutlaka araştırması gerekir.
Günümüzde implant firmaları istediği isim ve şekilde Çin, İtalya ve Kore gibi ülkelerde implant ürettirebilmekte ve üretim çoğu zaman denetimsiz olmaktadır. İmplant yaptıran hastaların yaptırdıkları implantın markasını mutlaka öğrenmeleri çok önemlidir.
Kliniklerde markası bilinmediği için üstüne diş yapılamayan çok sayıda hasta görülmektedir. İmplantların çene kemiği ile kaynaştığı ama markasının bilinemediği durumlarda bu implantların çıkartılması gerekmektedir. Diğer önemli bir sorun da implantın Magnetic Rezonas, MR uyumlu olmasıdır. MR uyumlu olmayan implantı olan hastalara MR çekilememektedir.